Go to Top

HABITATGE DE MOSTRA

Fotos cedides per CASAVIVA (nº198) | Estilista: Mar Requena | Fotografies: Isabel Casanova

Entorn: Solar amb una superfície de 1000 m² amb 20 metres de façana i 50 metres de profunditat situat en el perímetre urbà de Vilobí d’Onyar en una zona de parcel·les, en la seva majoria sense construir. GPS 41º 53’ 22.4’’ N – 2º 44’ 59.6’’ E

Construcció: Es divideix en dos mòduls, un de principal, de sis anells, que conté el programa base per a un habitatge de dues habitacions, i un mòdul annex, de tres anells, que és un espai diàfan al qual, segons les necessitats futures, se li podria donar usos molt diversos: dos dormitoris i un bany, una oficina o despatx, sala de música o reunions, etc. L’execució d’aquesta possible transformació seria ràpida i neta, ja que els envans vindrien pintats i amb els mecanismes instal·lats i totes les connexions es farien pel soterrani. S’ha deixat sense pintar l’acabat interior del prefabricat de GRC i s’han buscat colors neutres per als envans interiors (gris S-2502-R de NCS) i blanc pel mobiliari fix (mobles de cuina, arrambadors de la sala d’estar, dormitoris i tauletes de nit), es ressalta únicament l’emmarcat de la cuina amb un xapat de fusta de roure.

D’aquesta forma i per facilitar la personalització de l’habitatge, deixem el protagonisme al mobiliari aportat pel propietari. La profunditat que guanyem amb la forma cilíndrica s’aprofita per col·locar mobles-arrambadors amb un ampli espai d’emmagatzematge en el seu interior i sense perdre superfície útil. També guanyem profunditat en els armaris i taulell de la cuina, que té 80 cm en lloc dels 60 cm habituals. Pràcticament en l’eix de la parcel·la, una pèrgola-porxo pavimentada relaciona l’entrada amb els dos mòduls i ens condueix a l’espai enjardinat del fons del solar. El desplaçament d’un volum respecte a l’altre ens permet orientar al sud la zona de dia (estar-menjador-cuina) just davant de la zona més noble del jardí (catifa de gespa). D’aquesta forma aprofitem el baix angle dels rajos solars de l’hivern per escalfar la zona de dia (el paviment de les obertures laterals reté la calor).

El porxo ens protegeix a l’estiu d’aquests rajos. La construcció d’aquesta casa de baix consum energètic, amb Certificació Energètica A, ha costat menys de 150.000 €. En aquest preu està inclòs el programa informàtic de gestió de las instal·lacions i el mobiliari fix (armaris, tauletes de nit, arrambadors i mobles de bany i cuina). El cost de la urbanització no ha arribat als 30.000 €.

Urbanització: La tanca principal està formada por taulons de fusta de pi tractada per a exterior i cargolats a una estructura d’acer. Aquesta tanca queda parcialment separada respecte a l’alineació del vial per crear l’espai d’accés i aparcament. Donada la vocació ecològica d’aquesta casa hem racionalitzat la demanda d’aigua de reg minimitzant la superfície de gespa, que es concentra en la zona més noble del jardí, situada enfront de la zona estar-menjador-cuina. La resta del jardí està tractat amb “mulch” (restes de fusta de bosc triturades) de nul manteniment. El paviment exterior és de pedra artificial; llosa Vulcano de BREINCO. En un parell d’anys el mòdul petit quedarà cobert per enfiladisses.